Fayda Sağlamak

Geçtiğimiz gün, kızımla birlikte Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne gittik. Şehrin merkezinde bu kadar büyük ve güzel bir yer olacağını hiç tahmin etmemiştim. Büyülendim. Kitabınızı, çayınızı alıp gitmenizi tavsiye ederim.
Bu güzel yerde beni en çok etkileyen İstanbul Bahçesi oldu.
18. yy Osmanlı bahçelerinin özelliklerinin yansıtıldığı bir bahçe. Orada saatlerce kalabilirdim. Her şey o kadar uyumluydu ki. 18. yy’daki bahçelerin özelliklerini, şimdi yapılanlara karşılatırdık. Doğal dediğimiz her şeyin ne kadar yapay olduğunu gördük.
Bilgilendirme panolarını okurken, bize huzur veren şeyin peyzaj olduğu kadar anlam olduğunu da fark ettik. Çünkü bu güzel bahçede hiçbir şey gelişi güzel yapılmamıştı. Bahçe üç ayrı kotta bulunan üç ayrı temaya sahip alandan oluşuyordu. En üstteki "fayda" temalı bahçede pek çok meyve ağacı bulunuyordu. Bolluk ve bereket. Sonsuz olasılıkların olduğu bir bahçe. Alanın ortasında bulunan "spiral havuz" mahalle çeşmesinden gelen su ile beslenmekte ve bir kanal vasıtasıyla diğer kotlara suyu ulaştırmakta. Bu spiral havuzun özelliği; suyun mimaride kullanılmasına iyi bir örnek olduğu gibi, temizlik ve sulama alanında da kullanılıyor olması. Ayrıca, taşların delikleri ses çıkarması için dışarıda bırakılmış. Bu sayede deliklerden geçen sular her kademede farklı ses çıkararak bir melodi oluşturuyor.
İkinci kottaki bahçede ise "dinlenme ve süs" teması işlenmiş. Görsel olarak inanılmaz bir zenginlik var. Burada amaç bahçe sanatında görselliğin önemini vurgulamak. Ahşap pergolalar ile dinlenme yerleri oluşturulmuş. Dinlenme ihtiyacı karşılanıyor.
Son ve alttaki kotta ise "konak" bulunuyor. Burası paylaşım ve güzel sohbetlerin yapılacağı bir alan. Elbette ilk kottan gelen su bu kotta bulunan havuz ile buluşuyor.

Şimdi buraya sadece "güzel bir bahçe" deyip geçebilir miyiz?
Elbette geçemeyiz.
Burası sanatın, insanın, doğal ve güzel olanın birbirini tamamlayarak anlam kattığı bir bahçe.
Ben her zaman, hepimizin kendine ait ruhsal bir bahçesi olduğunu düşünürüm. Bu bahçeye değer katacak ilk şey ise; bu bahçenin hayata ve bütünün hayrına katacağı faydayı bilmek.

Kendinize ait, üç kottan oluşan bir bahçeniz var, bu bahçenin ilk kotunda hayata katacağınız fayda ve anlam bulunuyor. Yaşamdan aldığınız suyu, yaşam enerjisini naifçe ve sevgi ile hayata aktarmayı seçin. Ve kendinize şunu sorun:
"Yaşama fayda katmak için bilmem gereken nedir?"
Ardından şunu dileyin:
"Yaptığım her şeyde benim ve bütünün hayrını diliyorum."
kendi notanızı, ritminizi bulun.

Hayat önemli olmak uğruna değil, değerli olmak için yaşanmalıdır. Fayda sağlamak ve değer katmak için yaptığın ya da yapacağın her ne ise salih işler olmasını dile.
Salih, iyi, hayırlı, faydalı, düzgün, yaşayışı ve kalbi temiz olan demek. Peki nasıl salih işlerde ve eylemlerde olunur?

Sana nasıl davranılmasını istiyorsan, doğaya ve insanlara öyle davran.
Ve de ki "Herkes değerlidir. Benim gibi iyi ve güzeli hak eder.”

Bahçenizin ikinci kotunda dinlenin, yaşamın mucizelerini, doğanın çeşitliliğini kucaklayın. Herkesin bu hayatta bir rolü var. Var olan her şeyin hayata kattığı faydayı görün.
Ve şöyle dileyin:
“Rabbim beni güzelliklerine şahit kıldığın gibi güzelliklerini çoğaltmada da aracı kıl.”
Ve bahçenizin son kotundasınız, paylaşın, çoğaltın, iyilik ve güzellikte yarışın ve deyin ki:
“Şükürler olsun."
Ve dileyin:
"Rabbim bugün yaşam bahçem için nasıl katkı sağlamalıyım?"
Her bahçe, kişinin kendi cennetidir. Bir kuş olup uçsak ve masmavi gökyüzünden aşağıya baksak, her birinin bahçesinin bu büyük resmin bir parçası olduğunu ve birbirlerini tamamladığını görürüz.

Birbirimizi tamamladığımız yaşamlara,

Sevgiler.

Sorularınız

İLETİŞİM

Telefon: 0536 733 26 91
E-posta: [email protected]
Whatsapp: 0536 733 26 91
Form: İletişim formu

KATILIMCI YORUMLARI

Işık Elçi Akademi © 2004 - 2024, Ataşehir, İstanbul 0536 733 26 91